Noroc,

Mă prezint

Mă numesc Olga, sunt o ilustratoare digitală stabilită la Bruxelles. M-am născut în Republica Moldova, la Chișinău, exact după căderea URSS. Mi-am petrecut copilăria în căminele de profesori universitari ai Universității Tehnice a Moldovei. Vacanțele le petreceam la bunicii din Cernăuți, Bucovina.

Jucăriile și divertismentul erau mărfuri rare în primii ani de independență. Însă bunicii mei erau foști învățători la școală și au păstrat un stoc de rechizite școlare, pe care le foloseam pentru desen.

Desenez de când mă țin minte. La grădiniță, educatoarea ne-a propus să ilustrăm o poveste. Eu am desenat Ursul păcălit de Vulpe, dar foarte concret: o vulpe așezată cu pește între labe, un urs cu coada înghețată în lac, un moșneag în căruță. Aveam vreo patru ani. Din păcate, nu mai am acel desen, dar e un desen legendar. Educatoarea s-a uitat peste el și, seara, le-a zis părinților mei să-mi caute o școală de pictură.

Nimeni nu mă lua așa mică, cel puțin pe vremea aceea nu erau astfel de școli pentru mine. Dar mama a găsit o profesoară de arte, Olga Borisovna, o rusoaică, care organiza un cerc de desen și pictură în sectorul Rîșcani din Chișinău, la 20 de minute de casa mea. Olga Borisovna a fost de acord să mă ia și să crească artistul din mine.

Așa am început să frecventez cercul de pictură de câteva ori pe săptămână. Nu era o școală de pictură adevărată, dar profesoara era foarte metodică. Părinții mei au investit în acuarele bune, pensule cu păr natural și hârtie de acuarelă. Doar mama știe cât a plătit pentru toate astea.

După liceu, am plecat să studiez în Franța, la Strasbourg. Apoi în Belgia, la Bruges. M-am specializat în afaceri europene. M-am mutat la Bruxelles, m-am făcut șmecheră și ocupată. Am lăsat pictura de multe ori. Am crezut că relația noastră nu e sustenabilă în ritmul vieții mele.

Dar în COVID, încuiată în casă, am găsit o tabletă de desenat, care zăcea prăfuită prin cimitirul de produse electronice. Am luat-o și am desenat o capră, o capră din Jocul Caprei, cu pelerină din covor moldovenesc cu trandafiri. Apoi am desenat un urs, un urs din Jocul Ursului. Apoi am desenat o Țurcă.

Apoi m-a trăsnit o idee. Cred că aș putea să fac mai mult din asta, un proiect etnografic, o colecție de ilustrații digitale inspirate din folclor. Iar aceste ilustrații ar fi acompaniate de un material informativ, care ar explica cine este Capra, Ursul sau Țurca. Dar mai ales, ar explica de ce, timp de mii de ani, noi practicăm aceste tradiții.

Când am rotunjit ideea, am deschis un nou cont pe Instagram, @olgutsagugutsa, și m-am apucat de lucru.

Numele proiectului are și el o poveste. Bunicul meu din Bucovina mă numea Olguța-Guguța. Eu și bunelul aveam o relație particulară. El m-a învățat să citesc, să scriu, să număr și să citesc ora la ceas. Iar eu îi povesteam povești. Când avea chef de o poveste, mă întreba: „Ce mai spui tu, Olguță-Guguță?

Olgutsa Gugutsa

Ilustrații digitale

Colaborari

Tradiții descoperite și analizate

2019 – Prezent

Analist politic și economic

Comisia Europeană

V-am spus că bunicii mei erau din Cernăuți? Păi iată, petrecându-mi vacanțele în Ucraina, am învățat limba ucraineană. Un task force care implementa Acordul de Asociere dintre Ucraina și UE cauta un economist, care vorbește ucraineană. Păi eu eram! Când am luat acest job, mi-am dat seama că toate în viață se întâmplă cu un motiv. Am avut cel mai interesat job de pe pământ. Am lucrat din criză în criză, cu Ucraina și Moldova. Mai întâi COVID, apoi războiul, crizele umanitare, energetice, cererea de aderare la UE. Am făcut parte din echipa, care a dezvoltat Planul Ucraina, planul pentru redresarea, reconstrucția și modernizarea țării. În prezent lucrez cu Grecia, în calitate de analist politic și economic.

2017 – 2019 

Economist în afaceri europene

CECIMO

Am lăsat un job pe care îl adoram pentru alt job la care trebuia să lucrez mai mult și să învăț mai mult. Am fost consilier economic la o asociație europeană care reunea constructorii de mașini de pe tot continentul. Produceam statisticile pentru tot sectorul la nivel european, analizam politicile comerciale ale UE, care urmau să afecteze producătorii industriali. organizam și pregăteam întruniri dintre industrialiști, funcționari publici ai UE, organizații internaționale, politicieni etc. Eram lobbistă și economistă. Aici am avut un job pentru care am studiat până acum. 

2016 – 2017

Stagiară

European Endowment for Democracy

Am rupt primul meu job la Bruxelles. Am trecut interviul online, din casa bunicilor din Bucovina, în cămașă albă și sacou, la 30° C. Jobul nu era la măsura așteptărilor mele, căci în timpul masteratului la Bruges, mi s-a urgat ambiția la cap și credeam că sunt cel mai genial specialist de pe pământ. Dar eram plătită minimul pe piață, ceea ce îmi era suficient să am o viață modestă, dar decentă. Eram în sfârșit independentă financiar 100%. Eram cel mai bogat om din lume. 

2017

Stagiară

European Innovation Council and SMEs Executive Agency

Am intrat ca stagiară Bluebook la Comisia Europeană, în sfârșit. Aici am lucrat cu companii europene inovatoare, start-ups și scale-ups. Cu o echipă de câțiva oameni, am recrutat specialiști investitori într-un program, care eventual va deveni Consiliul European de Inovare. Am adorat acest job.  

2015 – 2016

Studentă la master

College of Europe, European Economic Integration and Business

V-am spus că eram pasionată de Uniunea Europeană. Așa că am ales cea mai bună școală postuniversitară pentru specialiști în afaceri europene. Am obținut o bursă de studii, mi-am împachetat viața din Franța în două valize și am plecat spre Împărăția Berii – Belgia. Aici am studiat integrarea economică europeană pe dinăuntru și pe dinafară, sau cel puțin așa credeam eu. Am avut colegi din toate părțile lumii. Am întâlnit oameni extraordinari – ambițioși, inspiraționali, mult mai deștepți decât mine. Mi-am spus că vreau și eu să fiu așa.

2011 – 2015

Copil mai mare

Université de Strasbourg, Faculté de droit, de sciences politiques et de gestion

Am aplicat la Facultatea de Drept din Strasbourg fără să știu exact ce vreau să fac în viață. Aici am învățat o franceză demnă de o facultate de drept. Am făcut licență și masterat. Am lucrat într-un restaurant de clasă pentru a-mi sponsoriza studiile. Am luat cursuri de economie și am dezvoltat o pasiune pentru Uniunea Europeană. La Strasbourg se află sediul principal al Parlamentului European. Când treceam pe lângă acea clădire, îmi imaginam cum, într-o zi, o să fiu și eu cu toți acei oameni îmbrăcați în costume, făcând lucruri foarte importante. Peste câțiva ani voi fi și eu îmbrăcată în costum, angajată la Comisia Europeană. Dar atunci încă nu știam asta. Atunci incă visam.

1999 – 2011

Copil

L.T. Ion Creangă, Chișinău

Pe vremea aceea, Liceul Ion Creangă era unul dintre cele mai șmechere instituții publice de învățământ din Chișinău. Eu am intrat într-o clasă cu profil muzical, unde am studiat muzică timp de nouă ani. Am fost altistă în corala Vocile Primăverii, condusă de Ștefan Andronic. Domnul Andronic era un dirijor atât de bun, încât nu exista un concurs de corale în care să nu câștigăm premiul mare. Purtam costume vișinii de catifea în care muream de cald. Costumele se cumpărau de la elevi mai mari și se transmiteau din generație în generație. Nu se puteau spăla și miroseau a transpirația noastră colectivă. Dar adoram să fac parte din cel mai bun cor de copii din Republica Moldova. Ștefan Andronic era prieten cu Grigore Vieru, care uneori scria versuri pentru aranjamentele noastre.