March 26, 2025

Dacii (partea a III-a) – vestimentația dacilor

by | Cei dinaintea noastră

Dacii vestimentatia East Europe

Dacă ai ajuns aici, înseamnă că te pasionează dacii și e absolut ok. Deci ce cunoaștem despre vestimentația dacilor?

Probele arheologice în ce privește îmbrăcămintea unor oameni care au trăit 2000 de ani în urmă se limitează la câteva accesorii găsite în zonă. Din fericire, avem unele surse indirecte din relatările unor autori antici și reprezentări ale dacilor în arta altor civilizații (de exemplu busturile dacilor captivi acum expuși la Vatican, Paris etc.). Cea mai importantă sursă vizuală despre vestimentația dacilor este Coloana lui Traian (113 d.Hr.), unde sunt sculptate scene detaliate ale războaielor daco-romane. De asemenea, dacii apar și pe Arcul lui Constantin (312 d.Hr.), care a inspirat ulterior Arcul de Triumf din Paris.

columna lui traian vestimentatia dacilor colorizat

Vestimentația bărbaților (vestimentația dacilor)

Ovidiu (Tristele, III, 10, 67-68) relata că, în timpul iernii, popoarele din nordul Dunării purtau piei de animale și pantaloni cusuți. El menționează o haină din blană de miel purtată cu lâna pe exterior, ceea ce ar putea fi un cojoc dacic.

Bărbații îmbrăcau cămăși lungi până la genunchi, purtate peste pantaloni. Pantalonii erau confecționați din stofă aspră, cel mai probabil din cânepă sau lână, și erau strânși la nivelul pulpei piciorului. Cămașa era făcută din cânepă sau alt material, cu mâneci scurte sau lungi. De la brâu în jos, cămașa avea două tăieturi laterale, pentru a facilita călăritul. Pe Coloana lui Traian, dacii sunt reprezentați purtând cămăși cu tăieturi laterale și mâneci cu pliuri.

În jurul taliei, dacii purtau un brâu lat din piele, decorat cu fâșii răsucite. Toți dacii purtau încălțări scurte, fie încălțăminte cu bot ascuțit, legați pe gambă cu șireturi din piele (opinci oare?). Din aceste relatări, doar ne putem imagina forma încălțămintei. Încălțări asemănătoare purtau tracii și sciții.

Pileus – căciula dacică

Unii daci, purtau căciuli de piele cu vârful îndoit înainte, numite pileus. Acest tip de acoperământ era purtat doar de anumite categorii sociale, precum preoții (sacerdotes) și aristocrația (tarabostes). Cei care purtau căciulă se numeau ”pileati” (tot de la pileus).

Pileusul este cunoscut și sub numele de căciula frigiană (Phrygian cap), fiind întâlnit în mai multe culturi antice din Europa de Est, Anatolia, Persia, Sciția, Dacia și Frigia. Deși multe popoare purtau acest tip de căciulă, grecii l-au asociat în special cu frigienii, probabil pentru că aceștia erau mai cunoscuți în lumea elenistică.

Dac captiv Louvre - vestimentația dacilor

Cine erau frigienii?

Stabiliți în Anatolia, frigienii sunt considerați de unii istorici ca având origini balcanice, migrând în Asia Mică la sfârșitul Epocii Bronzului. Aceasta ipoteză este bazată pe analiza lingvistică și pe unele relatări antice. Bineînțeles că nu există un consens. Istoricul Vladimir Georgiev, sugerează că limba frigiană era înrudită cu limba tracă și greaca arhaică, bazându-se pe dovezi lingvistice limitate. În imaginea de mai jos, vedem frigieni purtând această căciulă cu țuguiul îndoit în față.

Phrygians

Mantia cu ciucuri

Nobilii daci purtau adesea o mantie prinsă la gât cu o fibulă. Aceasta putea fi din lână și uneori avea margini decorate cu ciucuri, zorzoane sau franjuri. Pe Coloana lui Traian, unii daci sunt reprezentați purtând astfel de mantii, ceea ce ar putea sugera statutul lor social ridicat. Ce vedeți în imagine este o scenă din coloană numită ”Dacian Embassy”. Este posibil ca dacii cu un anumit statut social (ambasadori, soli) purtau aceste mantii.

 

Dacian embassy vestimentația dacilor - mantie

Portul militar (vestimentația dacilor)

V-am povestit într-un articol precedent că dacii erau o societate militarizată. Iar soldații aveau un port anumit, pe care îl îmbrăcau în luptă.

Soldații daci purtau un scut oval, cu simboluri spiraloide reprezentate pe el. La încheieturi purtau ”apărători” – piese din piele tare, care se băga în apă, după care se solidifica. Apărătorii serveau să protejeze mâna de arma inamicului. Dacă adversarul lovea în scut, lama lui putea ricoșa către mâna luptătorului dac.

Arma luptătorului dac se numește ”sica”. Sica avea o lamă încovoiată. Se spune că romanii au trebuit să-și adapteze coifurile la sică. (vedeți modele de sică reconstruite în imaginea de mai jos).

Toți bărbații daci purtau barbă. Tunsoarea tipică era cu breton scurt pe frunte și tâmple, iar în spate părul era lăsat mai lung.

 

Dacian sica

Vestimentația femeilor (vestimentația dacilor)

Comparativ cu bărbații, despre vestimentația femeilor dacice știm și mai puțin. Avem câteva reprezentări ale femeilor captive pe Coloana lui Traian, iar Ovidiu relatează câteva informații generale despre îmbrăcămintea popoarelor din nordul Dunării.

Din Coloana lui Traian (113 d.Hr.), vedem că femeile dace purtau rochii lungi, probabil din in sau lână, strânse în talie cu un brâu sau cordon, asemănătoare tunicilor antice. Unele sculpturi sugerează că aveau mâneci lungi și largi, posibil cu broderii sau cusături decorative. Descoperirile arheologice mai sugerează că femeile purtau mantiile lungi (pallium sau himation), prinse cu fibule, iar unele figuri feminine par să poarte un șal sau un voal ușor peste cap. Ovidiu, în Tristele (V, 7), descrie haine groase și încălțări din piele la populațiile din nordul Dunării, dar nu se interesează de femei anume.

Într-un articol precedent, am menționat că femeile luau aurul consorțului lor după divorț. Femeile, deci, purtau podoabe de aur. Descoperirile arheologice indică cercei, coliere, brățări și fibule din aur, argint sau bronz (tezaure dacice descoperite la Sarmizegetusa Regia și în alte situri). Anumite bijuterii descoperite în morminte aristocratice, precum brățările spiralice din argint și aur, sugerează că purtătoarele lor aveau un statut social ridicat.

Olga

Olga

M-am suit pe-o roată și v-am spus povestea toată. M-am suit pe-o fântână și v-am spus o miciună. Sunt Olgutsa Gugutsa. Aici vă povestesc despre folclor, tradiții, origini și istorie.

In the same category

0 Comments