Învârtita Dorului 

În fiecare an, ungurenii din întreaga țară se reunesc la Vaideeni, în județul Vâlcea, pentru a sărbători originile lor la festivalul etnofolcloric “Învârtita Dorului”. Ungurenii, urmașii păstorilor ardeleni care de-a lungul secolelor au migrat din Transilvania pentru a-și păstra limba, credința și tradițiile, se îmbracă în portul popular alb-negru specific și se întâlnesc pentru a dansa, a cânta, a povesti și a demonstra meșteșugurile lor.

De 56 de ani, acest festival menține vie moștenirea culturală a ungurenilor. În cadrul festivalului, ciobanii din Vaideeni anunță urcatul oilor la munte, un obicei străvechi și semnificativ pentru identitatea comunității pastorale.

În 2024, se sărbătoresc 520 de ani de la prima atestare documentară a localității Vaideeni.

“Mergeam la bunici în vacanța de vară, la mamaie Nela și bunicul Mitică. La Învârtita Dorului ajungeam în fiecare an, dar am înțeles târziu importanța sărbătorii. Îmi rămâne întipărită în minte însă dragostea bunicului pentru originile lui şi sper ca sărbătoarea să continue să existe.” – Bianca-Eliza Oneață, nepoată din neam ungurenesc.

Învârtita Dorului

PORTOFOLIU