Portul popular ungurenesc la femei

Astăzi vă luăm în ospeție în garderoba femeilor ungurenești din comuna Vaideeni. Portul ungurenesc

Ungurenii sunt românii originari din Transilvania (mai ales Mărginimea Sibiului), care timp de sute de ani au migrat către Muntenia, Oltenia și Moldova, practicând transhumanța.

Cum arată portul ungurenesc la femei?

Locuitorii din comuna Vaideeni purtau costum ungurenesc. Femeile purtau cămașă alba de bumbac (într-o piesă: bluza și poale), sau ie și poale aparte, unite la cingătoare. La mijloc de mai purta brăcire multicoloră (brâuleț îngust țesut din lână). Bluza sau ciupagul avea deschidere la gât pe axa de simetrie a corpului, era încrețită și cu râuri negre. Mânecile ciupagului se terminau cu flodori.

Deasupra bluzei, în timpul verii, se purta vestă cu bumbi, iar iarna pieptare și cojoace. Pe poale, femeile își așezau șurțe negre cu vergi galbene orizontale. Pe cap, femeile măritate purtau cârpe negre sau marame din bumbac sau borangic, scurte până pe umeri pentru portul de toate zilele, și lung până la glezne în zile de sărbătoare. În picioare purtau ciorapi împletiți lungi, călțuni scurți de dimie și pantofi, ghete, sau opinci. În afară de bumbac, toate obiectele de îmbrăcăminte se făceau în casă.

In imagine: elemente din portul ungurenesc cu vocabular și schemă explicativă

Portul National Ungurenesc (femei)
Portul National Ungurenesc (femei)
Portul National Ungurenesc (femei)

PORTOFOLIU